هر که به حکمت شناخته شود . چشمها او را به دیده وقار و شکوه بنگرند . [امام علی علیه السلام]
نجوم
مشتری
دوشنبه 91 دی 11 , ساعت 3:55 عصر  




img/daneshnameh_up/9/91/Mehvaremoshtari.jpg
فاصله متوسط از خورشید 778/33 کیلومتر
قطر استوا 142984 کیلومتر
مدت حرکت وضعی 9/48 ساعت
مدت حرکت انتقالی 11/86 سال زمینی
سرعت مداری 13/06 کیلومتر در ثانیه
دمای ابر فوقانی -150 درجه سانتیگراد
جرم(زمین=1) 317/93
چگالی متوسط(آب=1) 1/33
جاذبه(زمین=1) 2/54
تعداد قمر 16






img/daneshnameh_up/6/62/Moshtari.jpg


مشتری پنجمین سیاره نزدیک به خورشید و اولین غول از چهار غول گازی است. مشتری بزرگترین سیاره منظومه شمسی بوده و جرم آن از تمام سیارات دیگر بیشتر است. حجم این سیاره 1300 برابر زمین، و جرم آن دو و نیم برابر جرم تمامی سیارات منظومه شمسی است. ابرهای انواری شکل مشتری غالباً از گازهای هیدروژن و هلیوم تشکیل شده اند. جو درونی سیاره حدود 1000 کیلومتر (600 مایل) پایین تر از ابرها شروع می شود که در این نقطه گاز هیدروژن به مایع تبدیل می گردد. در اعماق پایین تر، هیدروژن حالت فلزی دارد. در مرکز مشتری، هسته ای سنگی و بسیار داغ وجود دارد که حرارتش به 3500 درجه سانتی گراد (63000 درجه فارنهایت) می رسد.

لکه سرخ بزرگ





img/daneshnameh_up/4/4c/Lakemoshtari.jpg
گردباد
لکه سرخ بزرگ ناحیه ای پر فشار است
که در آن گردبادهای بالارونده ، گازهای
مختلفی را با خود وارد جو می کنند.


لکه سرخ بزرگ، یک ناحیه واچرخه ای بزرگ (نوعی گردباد) در ابرهای فوقانی سیاره مشتری است. از زمان کشف این لکه تا کنون، بارها دیده شده که قطر آن تا سه برابر قطر زمین افزایش یافته است. جریانهای چرخان گاز که در این لکه وجود دارند، فسفر را ار جو تحتانی به بالا مکیده و باعث قرمز یا صورتی شدن لکه می شوند. این لکه از محیط اطراف خود بلندتر و سردتر است و هر 12 روز زمینی، یک دور در جهت عکس عقربه های ساعت به دور خودش می چرخد.


حلقه های مشتری


منظومه حلقه های مشتری در سال 1979 توسط کاوشگر فضایی ویجر 1 کشف گردید. سه حلقه مشتری به ترتیب زیر نامگذاری شده اند:

حلقه هاله به عرض 22800 کیلومتر (14170 مایل). حلقه اصلی که حلقه ای باریک و درخشان است به عرض 6400 کیلومتر (3980 مایل). و حلقه تار عنکبوت «گسامر) که رقیق ترین و عریض ترین حلقه می باشد به عرض 8500 کیلومتر (53000 مایل).

زیر نویس عکس
حلقه تار عنکبوت که در این تصویر ساختگی به رنگ آبی کمرنگ دیده می شود ، از حلقه اصلی که مشتری را احاطه می کند بیرون زده است .


قمرهای مشتری

img/daneshnameh_up/3/38/Ghamarhayemoshtari.jpg


شانزده قمر مشتری به چهار گروه چهارتایی تقسیم می شوند . گروه اول در فاصله حدود 130000 کیلومتری (80000 مایل). گروه دوم در فاصله حدود 200000 کیلومتری (125000 مایل). گروه سوم در فاصله 9 میلیون کیلومتری (6/5 میلیون مایل). و گروه چهارم در فاصله ای نزدیک به گروه سوم قرار دارند. جهت چرخش تمام گروهها بجز گروه چهارم، همان جهت چرخش مشتری است. همه قمرهای مشتری بجز قمرهای گروه دوم، کوچک هستند. قمرهای گروه دوم که گالیله ای نام دارند هم اندازه ماه زمین هستند.

زیرنویس عکس
گانیمید ، یک قمر گالیله ای چهار قمر بزرگ مشتری که توسط گالیله (1642-1564) کشف شدند ، قمرهای گالیله ای نامیده می شو ند .

سیاره مشتری دارای بزرگترین قطر و بیشترین جرم در میان تمام سیارات منظومه شمسی است. استوای مشتری 11 برابر استوای زمین است. این سیاره سریعتر از سایر سیارات به دور خود می چرخد. دوره چرخشی مشتری نصف دوره چرخشی زمین است.

مطالب مرتبط

 

img/daneshnameh_up/9/96/Sakhtaremoshtari.jpg

نوشته شده توسط زینب نجاتی | نظرات دیگران [ نظر] 
سیاره ی قابل زندگی
دوشنبه 91 دی 11 , ساعت 3:47 عصر  

سیارهای در فاصله بیست سال نوری منظومه شمسی کشف شده که دانشمندان آنرا مناسب برای زندگی تشخیص داده اند. / این سیاره شرایطی شبیه زمین را برای زندگی دارد، از جمله بارش باران و حتی اقیانوس آب/ دما آنقدر زیاد نیست که آب

کشف سیاره جدید شبیه زمین

 بخار شود و آنقدر کم هم نیست که یخ بزند./ البته اتمسفر آن پر است از دی اکسید کربن و قدرت جاذبه نیز دو برابر زمین است./ با حجمی 5.6 برابر زمین ، آنرا در دسته ابر سیاره جا داده اند./ تحقیقات جدید ، سیاره را قابل زندگی ارزیابی می کند

 


نوشته شده توسط زینب نجاتی | نظرات دیگران [ نظر] 
سیاهچاله
جمعه 91 دی 8 , ساعت 7:43 صبح  

جوان‌ترین سیاه چاله همسایه زمین رصد شد

رصد خانه اشعه ایکس ناسا ستاره شناسان را قادر ساخته است تا جوان‌ترین سیاه چاله همسایه زمین را در فضا شناسایی کنند. این سیاه چاله در فاصله 50 میلیون سال نوری از زمین قرار دارد.

به گزارش سرویس علمی - فناوری ستاره‌ شناسان این سیاه چاله را در شکل 30 سال پیش آن مشاهده می‌کنند. این یافته ستاره‌شناسان را قادر می‌سازد تا پیشرفت یک سیاه چاله را از آغاز پیدایش آن بررسی کنند.

   

یکی از ستاره‌شناسان در این باره گفت: اگر بررسی‌ها و اطلاعات ما درست باشد، این نزدیک‌ترین نمونه از تولد یک سیاه چاله است که تاکنون مشاهده شده است.

«آبراهام لوب» یکی دیگر از ستاره شناسان اظهار کرد: این اولین بار است که یک سیاه چاله به این شیوه مشاهده شده است، با این حال شناسایی تولد این سیاه چاله به علت کاهش اشعه ایکس آن مشکل است.


نوشته شده توسط زینب نجاتی | نظرات دیگران [ نظر] 
سیاره اورانوس
پنج شنبه 91 دی 7 , ساعت 1:50 عصر  

سیاره ی اورانوس

این سیاره را ویلیام هرشل در سال 1781 به صورت تصادفی کشف کرد. به علاوه این سیاره نخستین سیاره ای است که به کمک تلسکوپ شناسایی شد. دیگر سیارات نزدیکتر به خورشید را می توان با چشم غیر مسلح هم مشاهده کرد. اورانوس سیاره ای است که بیشتر از گازهای هیدروژن و هلیم تشکیل شده است. حجم اورانوس حدود 70 برابر سیاره ی زمین است.اورانوس مانند زهره و پلوتو حرکت وضعی خود را در جهت عقربه های ساعت  انجام می دهد ولی زاویه ی انحراف مداری ان یک نمونه ای در منظومه ی شمسی است. این سیاره قطب هایی دارد که در زاویه ی 98 درجه با صفحه ی مدار سیاره قرار گرفته اند به این ترتیب در اورانوس 42 سال زمینی شب و 42 سال روز است! پس 84 سال طول می کشد تا اورانوس یک بار به دور خورشید بچرخد. سرعت اورانوس در این مدار 8/6 کیلومتر در ساعت است که کمتر از یک چهارم سیاره ی زمین است  علت آن هم دوری اورانوس از خورشید است که برای باقی ماندن ان در مدار به نیروی گریز از مرکز خیلی زیاد نیازی نیست دمای سطح این سیاره کمتر از 200 درجه زیر -0- است.

عکس اورانوس

 


نوشته شده توسط زینب نجاتی | نظرات دیگران [ نظر] 
ماه گرفتگی
پنج شنبه 91 دی 7 , ساعت 1:47 عصر  

کسوف و خسوف

خورشید گرفتگی (کسوف) زمانی رخ می‌دهد که ماه بین زمین و خورشید قرار گیرد، در این صورت سایه ماه روی زمین می‌افتد و ناحیه‌ای از زمین که در سایه کامل ماه قرار می‌گیرد، کاملاً تاریک می‌شود.

 

به این تاریکی که در سایه کامل قرار دارد کسوف کامل گفته می‌شود.

 

در ماه گرفتگی (خسوف) نیز زمین بین خورشید و ماه قرار می‌گیرد و سایه زمین روی ماه تشکیل می‌شود.

 

 همانطور که دیدید با مدل اشعه نوری توانستیم پدیده سایه و نیم سایه را توصیف کنیم. این مدل همچنین برای توصیف انعکاس نور در آینه‌ها و شکست نور وقتی از یک محیط وارد محیط دیگر می‌شود بسیار مفید است. امّا برای توصیف بسیاری از پدیده‌های نوری هیچ کاربردی ندارد. به عنوان مثال می‌توان به دیدن طیف نور در یک اشاره کرد که با مدل اشعه نوری نمی‌توان آن را توصیف کرد.


نوشته شده توسط زینب نجاتی | نظرات دیگران [ نظر] 
   1   2      >
درباره وبلاگ

نجوم

زینب نجاتی
اوقات شرعی
فهرست اصلی
بازدید امروز: 4 بازدید
بازدید دیروز: 5 بازدید
بازدید کل: 15138 بازدید

شناسنامه
صفحه نخست
پست الکترونیک
پارسی بلاگ
لینک های روزانه

نجوم [6]
شهدای کربلا [3]
کودک و نوجوان [4]
[آرشیو(3)]
فهرست موضوعی یادداشت ها
سیاره عطارد[2] .
نوشته های پیشین

دی 91
لوگوی وبلاگ من

نجوم
صفحات اختصاصی

صورت فلکی
اشتراک در خبرنامه

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ

سیارات زمین مانند
عطارد
سحابی ها
نبتون
زحل
[عناوین آرشیوشده]